Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Bodza ször
FIGYELEM!!!! Készüljetek fel arra, hogy a bodza szörp elkészítése bizony-bizony 4-5 napig tart, ergo addig foglalt lesz 2-3 lábasod és kerülgetned kell őket...DE az eredmény...magáért beszél, nagyon fincsi lesz:-)
Szóval lássuk mi kell a bodza szörphöz:
2 vagy 3 olyan lábas, amelyekben elfér majd 7 liter víz+ a cucc amit beleteszünk. Szerintem nem árt ha van hozzájuk fedő, mert így megóvod majd és amíg áll nem fog beleesni semmi, ami nem bele való. Ezen kívül jól jöhet egy mérő edény amivel kiméred a víz mennyiségét, bár ehhez megteszi egy üres műanyag flakon is ( ha nincs más). Kell még egy lábas a karamellnek és egy fakanál a keveréshez.
Kell még hozzá
- 50-55 közepes fej virág (olyan közepes méretű…szóval ha sikerül jó nagyokat szedned, elég lesz a 40-45 fej is– ez körülbelül egy reklám szatyornyi lesz
- 10 db citrom
- 80 g citromsav, vagy borkősav
- 4 kg cukor
- 2 kávéskanálnyi tartósító szer
És akkor az elkészítés:
Először is be kell szerezni ugyebár a bodza virágot.
A szedésnél a következőkre kell odafigyelni:
- sose szedd út széléről!!! Tudom, hogy csábító, mert ott van igazán sok bodza, de tele lesz a kipufogó gázok szennyeződésével
- alaposan nézd meg milyen bokorról szeded, mivel az ehető bodzára nagyon hasonlít a gyalogbodza ami viszont mérgező ( bár egy kiadós hasmenésen kívül nem lesz tőle bajod, de az sem hiányzik senkinek) Hogyan tudod megkülönböztetni őket? A gyalogbodza max 1,5 m magasra nő, nem fás a szára és hosszúkásak, nem tojásdadok a levelei. Az a bodza ami nekünk kell, magasra növő cserjén nyílik, fás szárával már-már olyan mint egy fa.
Ha megvan a bodza és haza vitted nézd át, hogy ne maradjon közte levél, száraz ág, bogár, vagy bármi más amit nem szeretnél, hogy belekerüljön a bodzába. NEM KELL LEMOSNI!!!! Mert lemosod vele a fincsi virágport is.
Miközben válogatod már is feltehetsz a 7 liter vízből mondjuk 6-ot forrni és mehet bele a 4 kg cukorból 3,5 kg. Ha több lábassal tudod csak megoldani FIGYELJ ODA az arányokra. Ha kész vagy a válogatással és már melegszik a cukros víz, jöhet a karamell készítés. De hogyan?
Beleöntöd a lábasba a maradék 0,5 kg cukrot és közepes lángon melegíteni kezded, közben kevergeted. Látni fogod, hogy a cukor olvadni kezd és arany sárgás szín, nyúlós valami lesz belőle. Ha felolvadt az összes cukor, nyakon öntheted DE LASSAN APRÁNKÉNT MERT HA SZÉTFRÖCSÖG ÖSSZEÉGET a maradék 1 l vízzel. Látni fogod, hogy a nyúlós masszád egy pillanat alatt kő kemény lesz. Nem kell megijedned, ez teljesen normális. Próbáld meg a víz alján a kanállal darabokra szedni a karamellt és kevergesd tovább, egészen addig, amíg teljesen fel nem olvad. Ha eltűnt a szilárd karamell, azaz felolvadt az egész cucc, egy barnás árnyalatú levet kapsz. Ezt öntsd bele a forró cukros vízbe és forrald össze és szórd bele a tartósító szert, majd keverd össze. És ha minden igaz, elkészültél a sziruppal.
Közben, vagy ez után vágd karikára a citromokat. EZEKET azonban a szeletelés előtt alaposan meg kell mosni!!!!
Ha mindennel készen vagy, várj még egy kicsit, hogy ne legyen túl forró a szirup. OK most mehet a szirupba a virág és a citrom, de itt is figyelj az arányokra, egyenletesen oszd el a lábasok között. Keverd össze az egészet és tedd rá a fedőt!!! A borkősav még nem kell, azzal ráérsz holnap foglalkozni, tedd mellé minden esetre, hogy ne felejtsd el:D)
Naponta néhányszor át kell kevergetned az egészet és az sem árt, ha a kanállal egy kicsit kinyomkodod a citrom karikákat, hogy a minél több citrom jusson a szörpbe. Mondjuk az első vagy a második napon kóstold meg…ha nagyon édes és nem elég bodzás…nincs semmi baj…ezen fog segíteni a citromsav. Kis adagokban, folyamatosan kóstolva keverd bele. Érezni fogod, hogy fokozódnak a szörp ízei:D)) Innentől kezdve már csak rajtad áll mennyi citromsavat teszel bele, ez már a te ízlésedtől függ, nevezetesen, hogy savanykásan, vagy inkább édesebben szereted.Most mehet bele a tartósítószer szétosztva.
Én 4-5 napig szoktam hagyni, hogy ázzon a lábasokban ( attól függően, hogy mikor van időm folytatni), majd leszűröm és tiszta üvegekbe töltöm.
Készen vagyunk:D))
HA ügyes voltál, sok bodzát szedtél és maradt még, z se gond. Először is nem tragédia, ha a szörpbe többet teszel. Én azonban annyit szedtem idén, hogy még egy egész szatyorral maradt, ezért az egyik részéből bodza üdítőt készítettem, a maradékot lefagyasztottam (állítólag kiolvadás után alkalmas lesz a szörp készítésre….háááát nem tudom, ez egy kísérlet, majd meglátom mi lesz belőle:)))
Nézzük hogyan készül a bodza ital:
Hozzávalók :
4 l víz
30 dkg cukor
10 g citromsav, vagy borkősav
10 fej virág
10 ek. Citromlé ( eshetőleges, majd meglátod, hogy kell-e)
Mi kell még ? Egy vagy kettő megfelelő lábas, vagy egy olyan jó nagy befőttes üveg, amiben összeérhet az egész.
Hogyan készül??
A hideg vízben elkevered a cukrot, bele a borkősav (a 10 g nagyjából egy púpozott teáskanálnyi, vagy egy szűk evőkanál). Ha ez megvan, tedd bele a virágokat, keverd össze és 1 napig hagyd állni…készen vagyunk:)) Ha édesnek érzed még mindig, akkor tedd bele a citromlevet, de csak kanalanként, hogy nehogy túlzásba ess:))) KÓSTOLÁS!!!!
Remélem jól sikerült:-)))