Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sertés pörkölt

2013.09.08

 Amire szükséged lesz hozzá :

Egy közepes-vagy nagyobb lábas ( attól függően, hogy hány emberre, milyen mennyiséget főzöl) fedővel, fakanál, éles kés, vágódeszka, tál a húskockák megmosásához.

Hozzávalók ( 4 főre):

1 kg sertés lapocka vagy comb

2 fej közepes vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál őrölt pirospaprika ( Nem kell, hogy púpozott legyen, szerintem az már túlzás lenneJ))

1 mokkás kanál őrölt fekete bors és

ízlés szerint só, bár én szeretem erőleves, vagy húsleves kockával is, ebből 1 db kell

2 dl étolaj

2-3 dl víz

 

Hogyan készül :

Mosd meg a húst jó alaposan. Ha nem szeretitek, a vágódeszkán az éles kés segítségével,  vágd le róla a zsíros cafatokat ( persze van aki kicsit zsírosabban szereti a pörköltet, ők rajta hagyják ezeket a zsíros darabokat is) és jöhet a hús felkockázása. Először vágd a húst kb 1 cm széles szeletekre, majd a szeleteket 1 cm széles csíkokra, végül a csíkokat ugyanekkor kockákra. Nem fontos, hogy pont 1 cm-sek legyenek a kockák, a lényeg, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, hogy egy időben főjenek meg. Ha nagyobb kockákat készítesz, azok értelem szerűen tovább fognak készülni.

A hús kockákat tedd a tálba és mosd át őket.

A hagymát kockázd fel (már több helyen  írtam ennek a menetéről), az olajat öntsd a lábasba, mehet bele a hagyma és következhet az üvegesre párolás közepes hőfokon, sokszor kevergetve. FIGYELEM!!!! nem hagyjuk magára a hagymát, mert könnyen odaég, de ha óvatos akarsz lenni önthetsz alá 0,5 dl vizet  így nehezebben kap oda, de továbbra is sűrűn kell keverni és így sem tanácsos magára hagyni. Ha már üveges a hagyma, mehet rá a hús. Sűrűn kevergetve a húst addig pároljuk a hagymás olajon, amíg a színe vörösről furcsa szürkés-színtelenre változik, van aki úgy mondja, hogy kifehéredik. Ha idáig eljutottál még kb 10 percig sűrűn kevergetve „pörköljük” a húst a zsiradékon, majd húzd le a lábast a tűzről és mehet rá a piros paprika, a só FELE ( később majd még lehet sózni, de nem lenne szerencsés, ha első lépésben elsóznád) vagy a fél leveskocka és a fekete bors FELE ( ettől csípős lehet, tehát érdemes ennek is a felét venni első körben).

 FIGYELEM!!!! Ha a piros paprikát oda égeted ( ami elég könnyen megtörténhet a forró olajban) keserű lesz az egész és mehet a kukába. Az óvintézkedések ennek elkerülésére a következők : Mint már írtam, a lábast levesszük a tűzről, ez az első. A második, hogy amint beleszórtad a piros paprikát, jó alaposan keverd össze az egészet és keverd át még vagy ötször-tízszer, hogy a meleg zsiradékban a paprika piros színe szépen kiázzon és így adjon gyönyörű piros színt a pörköltnek. Na, ha ezzel megvagy, mehet rá először a 2 dl víz . A lényeg, hogy a húst ellepje a lé, tehát ha ez nem így van, mehet hozzá a többi víz is, de fontos, hogy a húst a szaft elfedje. Még egyszer   keverd össze jó alaposan – VEDD LE A HŐFOKOT KÖZEPESRŐL ALACSONYABBRA, DE NEM TELJESEN MINIMUMRA -, mehet rá a fedő és már majdnem készen vagy, hiszen most már nincs más dolgod, mint megvárni, hogy készre főjön. FIGYELEM!!! kb fél óra múlva készen lesz ( bár ez attól is függ, hogy mekkora húskockákat készítettél), de kb 10 percenként alaposan keverd össze és KÓSTOLGASS!!!! J)) Először elegendő csak a levét, már abból is érezni fogod, hogy mi a helyzet. Ha se íze, se bűze, akkor még egy kis só mehet bele, vissza a fedő, rotyogjon tovább. A következő keverésnél még mindig a levét kóstolod ( fölösleges a félig nyers húst rágcsálni) ha kell sózod, borsozod és leveszed róla a fedőt,  majd a harmadik keverésnél, amikor már közelítesz a fél órához, akkor érdemes megkóstolni a húst, hogy tulajdonképpen hogy áll. Ha finom puha a husi, készen vagyunkJ)))

Tulajdonképpen minden pörköltet nagyjából így kell elkészíteni - a csirkét is és a marhát is-, de jónéhányféle variácót olvashatsz a recept könyvekben. Van aki tesz bele felkockázott paradicsomot, van aki a marha pörköltet vörös borral készíti, de az alapok ugyanezek, csak a cifrázás más.

Jó étvágyat!:-)))

 Ha tetszett kérlek like-old

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 125266
Hónap: 1835
Nap: 65