Fasírt
FASÍRT
Lássuk mire lesz hozzá szükséged :
Kell egy tál, amiben majd összekevered/ összegyúrod a hozzávalókat, egy másik tál, vagy mélytányér- amiben a zsemléket áztatjuk, kell két villa ( vagy egy villa + egy kiszedő labát ez a fasírtok megfordításához kell majd), egy éles kés és vágódeszka, egy peremes serpenyő amiben majd kisütőd a fasírtokat, a hozzávaló fedővel és ha szeretnéd zsemlemorzsában megforgatni a húsgombócokat, szükséged lesz egy peremes tálcára ahol mindezt megteheted. Kell még egy nagyobb tányér, vagy tál, ahová majd kiszedheted a kész húsokat, jól jöhet egy kisebb lábas, amiben a hagymákat fogod megfonnyasztani, ha nem tudod kipréselni vagy lereszelni őket. Ha van fokhagyma nyomód és sajtreszelőd, ezek nagyon jó szolgálatot tehetnek a hagymáknál.
Hozzávalók 4 főnek :
- ½ kg disznó hús – tulajdonképpen bármelyik része megfelelő, de én maradok a lapocka, vagy a combnál, természetesen ledarálva. Vannak akik fele-fele arányban disznó és marhahússal, vagy csak marhahússal készítik, kísérletezhetsz, bármelyikkel nagyon finom lesz.
- 1-2 zsemle – aki húsosabban szereti ( gondolom a legtöbben így vannak ezzel annak 1 zsemle, aki szeretné egy kicsit szaporítani, azaz azt akarja, több fasírtja legyen ugyanannyi húsból, annak két zsemle) – persze húsimádók a zsemlét elhagyják és csak a húsból készítene fasírtot éééés ha tulajdonképpen meggondoljuk a hamburger hús éppen így, azaz zsemle nélkül, kizárólag marhahúsból készül J))))))))
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt feketebors, piros paprika – vagy ha van otthon magyaros fűszerkeverék, azzal nem foghatsz mellé
- 1 db tojás
- 2 dl tej, vagy víz
- 10 dkg prézli amiben megforgatjuk a húst – ez szintén elhagyható, nem feltétlenül szükséges a húsgombócokat prézliben megforgatni, lehet „csak úgy” is megsütni.
- 3 dl étolaj
elkészítése :
Mielőtt bárminek nekiállunk, szaggassuk apróbb darabokra a zsemléket és áztassuk őket a tejbe (vagy vízbe ha nincs otthon tej ), hogy jól megszívják magukat. Közben pucoljuk meg a fokhagymát és a hagymaprésen jó alaposan passzírozzuk át, egyenesen abba a tálba, ahová a hús kerül. Ha nincs fokhagyma présed, az se gond, jöhet az éles kés és a vágódeszka, ahol a fokhagyma gerezdeket a kés hegyével pici-apró mozdulatokkal kapargassuk egyre kisebbre amíg el nem fogynak. Ha ez nem megy, vágd egyszerűen apró kockákra a gerezdeket.
Valamit szeretnék itt megjegyezni. Nem szeretem ha a kész fasírtban nyersen ropog a hagyma a fogam alatt. Szeretem az ízét, de azt nem, amikor ki tudom válogatni a húsból a hagyma darabokat. Ezért szoktam a fokhagymát kipréselni, a vöröshagymát pedig kislyukú sajtreszelőn átreszelni, így pépesek lesznek, jól elkeverhetőek a húsban. DE HA nincs fokhagyma présed és sajtreszelőd, az se nagy tragédia, ez esetben arra kell törekedned, hogy a lehető legapróbbra kockázd fel a hagymákat és fonnyasztással puhítsd meg mielőtt a húshoz kevered. Hogyan ? Egyszerűen egy kisebb lábasba teszem, öntök alá 0,5 dl olajat - ugyanennyi vizet és fedő alatt 10 perc alatt, SOKSZOR KEVERGETVE puhára, üvegesre párolom és ez után megy a húsba. Persze ha valakit mindez nem zavar, egyáltalán nem szükséges ez a macera, elegendő, ha alaposan apróra kockázod a hagymákat és úgy mennek a húsba.
Vissza a fasírthoz :
Tehát ideális esetben a fokhagymát kipasszírozom és megy a tálba amiben a húst fogom összekeverni. Jöhet a vöröshagyma, amit megpucolunk és a sajtreszelővel belereszeljük a tálba a fokhagyma után. Ne legyenek illúzióid!!! Ki fog folyni a szemed, de gyorson túl leszel rajta. Ha nincs reszelőd, jöhet az apróra kockázás, kislábas és párolás, VAGY egyszerűen mehet a tálba.
Nem kell megijedned, ha azt érzed, hogy a fasírt leragadt, nyugodtan told arrébb őket a kiszedő lapáttal, nem lesz semmi bajuk, csak nehezebb lesz kitakarítani a serpenyőt. Ha véletlenül így jártál, a főzés végén, miután kiöntötted az olajat a serpenyőből, tégy bele 2 dl vizet, önts bele egy kis mosogatószert, vagy szódabikarbónát, forrald fel jó alaposan és hagyd, hogy kihűljön a serpenyőben…most már könnyedén el tudod mosogatni.
Jó étvágyat!
Ha tetszett kérlek like-old