Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


rakott krumpli

2011.10.31

 

 A rakott krumpli az az étel, amit először készítettem el önállóan. Nem azt mondom, hogy a legegyszerűbb kaja, van vele némi macera, de ha ráéreztél hogyan kell megcsinálni, rájössz, hogy nagyon egyszerű.

Lássuk csak mi kell hozzá:

Először is egy nagyobb lábas a krumplinak, egy kisebb a tojásnak, egy nagyobb tűzálló tál ( yenai), vagy peremes sütő amiben majd összesütjük, kés és vágódeszka, egy villa, egy kanál és egy kisebb tálka a tejfölnek és ha van tojás szeletelőd, az is jó szolgálatot tehet.

Szükség van még 4 fő részére ( ha nagy evők) :

1 kg krumplira

10 tojásra

1 szál száraz kolbászra ( ha megkérdezed az eladót melyikat ajánlja, legalább kettőt fog javasolni, nyugodtan bízd rá magad, elég ha eldöntöd csípős legyen vagy sem)

0,5 liter tejfölre és 2 dl tejre

némi sóra

Hogyan készítjük el :

Tedd fel a krumplit hideg vízben főni. Ezt többféle képpen megteheted, én a magam részéről héjában szoktam megfőzni, de tudok olyat is, aki nem akar bajlódni a forró krumpli meghámozásával és felkarikázásával, ezért már eleve felkarikázva főzi meg. Egy valamire nem árt ha figyelsz. Ha jelentős különbségek vannak a burgonyák között a méretüket illetőnek, még akkor is vágd inkább félbe a nagyobbakat, ha héjában főzöd meg. Miért? Mert így elkerülheted, hogy a kisebbek szét főjenek, a nagyobbak pedig nyersek maradjanak. Ha héjában főzöm a krumplit, a hideg vízbe nem szoktam sót tenni, ha megpucolom akkor viszont teszek bele egy szűk teás kanálnyit. Ha megpucolva főzöd, sok egyszerűbb ha már főzés előtt kb 1 cm-s karikákra vágod.Amit még jó ha szem előtt tartasz az az, hogy csak annyi víz kell a krumplihoz amennyi ellepi, ha többet teszel, az csak energia pazarlás lesz.

Közben szintén hideg vízben máris felteheted a tojásokat is főzni.

Amíg ezek rotyognak egy vágódeszkán karikázd fel a kolbászt és tedd félre. Amire ügyelned kell az az, hogy ha látod rajta, hogy a héja leválik, akkor nyilván olyat vettél, aminek le kell húzni a héját, ezért ezt még addig tedd meg, amíg egyben van, mert a karikákról egyesével leszedni elég macerás.  Ha véletlenül puhább kolbászt vettél és nem lesznek tökéletesek a karikák, szétesik a kolbász, nem kell megijedned, ha egyben lesz a kaja és összesül, senki nem fog a kolbászkarikákkal foglalkozni.

Ha készek a kolbász karikák, vedd elő a tejfölt és öntsd bele egy akkora tálkába, hogy legyen helyen összekeverni a 2 dl tejjel. Én azért szoktam a tejfölt tejjel higítani, mart így mindenhova jut majd belőle ha ráöntöd a krumplira.

Feltehetően eltelt már legalább 10 perc, a tojás nyilván valóan forrásban van már. Ahhoz hogy keményre főtt tojásokat kapjunk, 5 percet kell forrásban lévő vízben főzni őket. Ha ez az idő eltelt, nyugodtan leveheted őket a tűzről, de mielőtt még pucolni kezded őket hideg vízzel hűtsd le őket, de vigyázz!!! Így is forrók lesznek!!! Tehát ha megvan a tojások hűtése a konyhapulton vagy a vágódeszkán a tenyered alatt görgesd meg őket úgy, hogy a héjjuk összemorzsolódjon, így  könnyebb lesz őket megszabadítani a csomagolásuktól.

Ha ez megvan, jöhet a szeletelésük akár a tojás szeletelővel, akár késsel, a lényeg, hogy karikák legyenek ezek is.

Azt, hogy a krumplik készen vannak-e úgy tudod megnézni, hogy egyszerűen beleszúrsz egy közepes méretűbe egy villát. Ha a villát viszonylag akadálytalanul bele tudod szúrni, az azt jelenti, hogy készen van. Ezt egyébként forrás után 5-10 perccel többször is ellenőrizheted, az ugyan is nem túl jó, ha szét fő, inkább előzzük ezt meg. FIGYELEM!! Ha megpucolva, felkarikázva főzöd a krumplit, jóval kevesebb idő kell a főzéshez, ezért forrás után 4-5 perccel már tesztelheted a villával.

Ha a krumpli is elkészült öntsd le róla a vizet. Ha héjában főzted meg, elérkezett az ideje a pucolásnak. Öblítsd le hideg vízzel, szúrj bele egy villát ( így elkerülheted, hogy összeégesd a kezed) és egy késsel húzd le a héjját, majd vágd karikákra. Ha már eleve megpucolva főzted, mindezt megspórolhatod.

Amikor a krumpli vize forrni kezd, elkezdheted a sütő előmelegítését 180 C-ra, gázsütőnél 4-es fokozaton,

Tehát most úgy állunk, hogy van felkarikázott kolbászunk, tojásunk és krumplink, jöhetnek a rétegek.

A tűzálló tál aljába tégy egy sor krumplit és szórj rá egy csipet sót. Erre jön a tojás, majd a kolbász és ezt egészen addig ismételjük amíg tart a hozzávalókból, vagy amíg tele nem lesz a tál. Ha ezzel elkészültünk, öntsük rá a tejjel higított tejfölt és már mehet is a sütőbe. Vannak akik a tejfölt meg szokták szórni egy kis zsemle morzsával, sőt akik a tejfölt bacon csíkokkal  bortják ( úgy is nagyon finom).

40 perc alatt készre sül. Ha valaki tejfölösebben szereti ( a krumpli ugyanis fel fogja szívni a tejföl nagy részét) tálaláskor kínálhatunk hozzá plusz tejfölt.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook

Levelezőlista




Archívum

Naptár
<< Május / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 125266
Hónap: 1835
Nap: 65