túrógombóc
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Túrógombóc
Szükséged lesz hozzá egy 5 literes lábasra fedővel, villára, egy keverőtálra, egy lyukacsos kiszedő kanára, egy evőkanálra, egy fakanálra, egy második tálra a kész gombócoknak, egy tálcára – lehetőleg legyen pereme, mert ebben fogjuk a gombócokat megforgatni a zsemlemorzsában- és egy serpenyőre.
Hozzávalók:
50 dkg túró
10 dkg búzadara
2 evőkanál liszt
2 tojás
2 dl tejföl
2 evőkanál olaj
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg kristálycukor
1 mokkáskanálnyi só
Elkészítése :
Én legelőször a pirított zsemlemorzsát szoktam elkészíteni, mivel az állandó figyelmet igényel, ha otthagyod, könnyen leég az egész. A serpenyőt az olajjal tedd a tűzre közepes lángon és már bele is szórhatod a zsemlemorzsát. A serpenyő mozgatásával oszlasd el a morzsát, hogy szétterüljön és FOLYAMATOS keverés mellett pirítsd meg. Ne legyél türelmetlen, ez kb 10 percet fog igénybe venni, de tényleg fontos, hogy folyamatosan mindenhol felkeverd, mert egy szempillantás alatt odaég és ehetetlen lesz. Honnan tudod mikor jó? Látni fogod, hogy a zsemlemorzsa egy kicsit barnásabb színű lesz, sötétebb lesz a színe mint eredetileg, akkor már jó lesz. Tehát ha elkészültél, a morzsa mehet a tálcára és a forró morzsába már öntheted is a kristálycukrot és jó alaposan keverd össze. A forró morzsától a cukor egy kicsit karamellizálódni fog, amitől finomabb lesz a bunda íze. Ha ez megvan, tegyük félre. Jöhet a következő lépés.
Tégy fel a lábasban kb 3 liter vizet forrni. A sót csak akkor tedd bele, ha már forr a víz, mert sósan nehezebben forr fel, így energiát tudsz spórolni. Miközben a víz melegszik, tedd a keverőtálba a túrót és nyomkodd szét villával. Öntsd hozzá a búzadarát és a lisztet, üsd bele a tojásokat, majd nagyon alaposan keverd össze. Ha már forr a víz, tedd bele a sót, majd az evőkanállal szedj ki belőle kb fél tojásnyi nagyságú darabokat és vizes kézzel készíts belőle gombócokat. Ezekből 4-et, 5-öt óvatosan helyezz bele a lobogó vízbe ( ennél többet ne, mert le fogja hűteni a vizet és szétesnek a gombócok), majd a fakanállal óvatosan keverd meg, hogy ne ragadjon le az aljára. Látni fogod, hogy körülbelül 3 perc múlva feljönnek a víz felszínére a gombócok. Hagyd még 1-2 percig a víz tetején lobogni őket, majd a lyukacsos kanállal szedd ki és mehetnek a zsemlemorzsába. Alaposan forgasd meg őket, hogy mindenhová jusson bunda és már kész is!!!
Tálaláskor önts a gombócok tetejére tejfölt! Ha édesszájú vagy, tehetsz cukrot a tejfölbe is, vagy csak simán megszórhatod a tejfölös gombócokat még egy kis cukorral J))
Jó étvágyat.