Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


madártej

2019.01.05

Amire szükséged lesz:

Egy közepes lábas, amiben kényelmesen elfér 1 liter tej, 1 üveg vagy porcelán tál amiben fel tudod verni a tojásfehérjét és ami elfér a mikróban is, 1 elektromos  vagy kézi habverő és 1 evőkanál

Hozzávalók:

6 db tojás

9 evőkanál kristálycukor a tojás sárgájához

5-6 evőkanál porcukor a fehérjéhez - attól függően mennyire vagy édesszájú

1-2 zacskó vaníliás cukor, vagy 1/3 üveg vanília aroma, de ezek el is hagyhatók

1 zacskó vaníliás puding por és

1 liter tej

Elkészítése:

Válasszuk szét a tojásokat, a sárgája mehet a  lábasba, a fehérje pedig a tálba. A sárgájához adjuk hozzá a kristálycukrot és most jó alaposan keverjük össze egészen addig, amíg az élénk sárga tojás sárgája halvány sárga színű lesz. Most mehet bele a puding por, amivel szintén keverjük el jó alaposan, hogy ne legyen csomós. Küldjük utána apránként a tejet és közben folyamatosan kevergessük, hogy csomók nélkül feloldódjon a tojásos cukor a tejben. HA vaníliás cukrot vagy vanília aromát is teszel bele, akkor azt most tedd bele

Most mehet közepesnél nagyon lángra vagy hőfokra és addig kevergetjük folyamatosan, amíg érezzük a kanálon, hogy elkezd sűrűsödni. FIGYELEM!! Ha már érzed, hogy sűrűsödni kezd, vedd le a tűzhelyről, vagy húzd félre, mert nem kell addig főzni amíg puding sűrűségű lesz, mert ugyebár nem pudingot főzünk. Szóval ha érzed, hogy alakul, nyugodtan húzd félre, mert nyugalmi állapotban még tovább fog sűrűsödni. DE  nem hagyjuk teljesen magára, mert néhány percenként még egyszer egyszer kevernünk kell rajta egyet, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.

OK ha eddig megvagyunk, jöhet a fehérje.  Ha van elektromos habverőd, azzal 3 perc alatt készen leszel, ha nincs csak kézi, ahhoz kb 5-8 perc kell majd. Ha kézzel vered fel a habot, akkor arra figyelj, hogy gyorsan, határozottan mozogjon a kezed, ne kíméld a fehérjét, mert másképp nem lesz belőle hab.

Szóval ha már azt látod, hogy alakul az a hab, de még azért lötyög a tálban, csúszkál az alján, akkor kezd el egyesével adagolni a porcukrot és azzal is alaposan verd fel, hogy elkeveredjen rendesen.

Na ha már azt látod, hogy a hab a tálban nem mozdul, hogy a habverő szép hullámokat hagy maga után, amik meg is maradnak, akkor igen nagy valószínűséggel készen vagy és mehet a hab a mikróba 2 percre, hogy megfőjön.

Tudom, hogy ez nem a szokványos megoldás, én is kétkedve fogadtam, de be kell, hogy valljam, tényleg működik és 2 perc alatt megvan, míg a hagyományos megoldás ugyebár az lenne, hogy a felvert fehérjét forrásban lévő vízben, vagy forró tejben úgy főzzük meg, hogy evőkanállal néhány hab halmot beleteszünk, 1 perc alatt először az egyik oldalát, majd megfordítjuk és újabb 1 perc alatt  a másik oldalát is megfőzzük, kiszedjük és ezt addig folytatjuk amíg tart a fehérje.

Ok ha minden megvan, kis tálkába szedjük a madártejet, rátesszük a fehérje felhőket is és készen vagyunk.

Remélem tetszett a recept és bízom benne, hogy sikered lesz vele, kérlek oszd meg velem a tapasztalataidat hozzászólásban és a receptet a barátaiddal.

Jó étvágyat

 

A mappában található képek előnézete madártej

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Facebook



Statisztika

Online: 2
Összes: 155529
Hónap: 3160
Nap: 102