Gofri
Ezt az oldalt már nem fogom tovább tölteni, új receptekért, videókért kövessetek minket a Facebook tiniszakácskönyv oldalon
(5) Tiniszakácskönyv | Facebook
és csatlakozzatok a Kezdők a konyhában Facabook csoportunkhoz is itt: (5) Kezdők a konyhában | Facebook
Várunk benneteket!
Én most is a gyerekek által is elkészíthető, véleményem szerint nagyon egyszerű verzióját írom le. Talán ami meghökkentő, hogy a legtöbb recepttel ellentétben mi nem verjük fel a tojás fehérjét kemény habbá, mert szerintem sem a tojás fehérje kemény habbá verése, sem a hab óvatos belekeverése s tésztába, nem kislánynak való meló, egyébként sem hiszem, hogy a készen kapható gorfik láttak egyáltalán tojást, nem hogy kemény tojás habot és a sütőpor így is úgy is felemeli tésztát – mint az az albumban lévő képeken is látható- szóval mi a kislányommal elhagytuk ezt a macerát.
Mire lesz hozzá szükséged:
Kell egy tál amiben a hozzávalókat összekevered, kell egy bögre mércének, egy másik bögre a kenéshez való olajnak, egy evőkanál a keveréshez, egy fakanál a gofrik kiszedéséhez, egy kenőecset vagy libatoll a gorfi-sütő olajozásához és egy tál vagy tálca, vagy tányér a gofriknak. Ja és nem utolsó sorban egy gofri sütő.
Hozzávalók : összesen 25 db figurás gofri elkészítéséhez
50 dkg liszt
1 dl étolaj
2-3 dl tej, vagy szóda, vagy tej é szóda ki hogy szereti
1 db tojás
2-3 evőkanál cukor
1 csipetnyi só
2 zacsi vaníliás cukor – bár ha őszinte akarok lenni, én nem éreztem a vanília ízt, szóval szerintem ez el is hagyható, csak ez esetben 2 evőkanál cukorral számolj
1 zacskó sütőpor
+ 0,5 dl olaj a másik bögrében a sütő kenegetéséhez
Elkészítése :
A hozzávalókból tulajdonképpen egy a szokásosnál kicsit sűrűbb palacsinta tésztát kell keverni amibe belekeverünk egy zacskó sütőport is. Jó alaposan keverd össze ( ne legyenek illúzióid, először nem túl guszta és legalább 5 percig kell keverni) úgy, hogy egységes masszát kapj, lehetőleg a tál oldalán nyomkodd szét a csomókat is és kész. Persze a legegyszerűbb a gépi habverővel keverés és ha van otthon ilyened csak ajánlani tudom, gyorsabb is és nagyobb a valószínűsége, hogy csomómentesebb lesz, de ha nincs, akkor marad a kézzel keverés.
Keverés közben már elő is melegítheted a gofri sütőt. Én nem kísérleteztem, minden sütés előtt - nem nagyon, csak egy kicsit de - át kenegettem egy kis olajjal a sütő felületeket, nem is ragadt oda egyik sem.
Ha a sütő elég meleg – a miénken ezt az jelzi, hogy a zöld lámpa kialszik – óvatosan az evőkanállal szedegesd bele a tésztát a gofri formákba úgy, hogy mindenhová jusson. FIGYELEM!! A kevesebb néha több!! A tészta meg fog dagadni, ha csordultig töltöd a gofri formát, kidagad belőle és a fele a formák között a sütőn végzi. Ha ezzel megvagy 3-4 perc alatt megsülnek a gofrik és már ehetitek isJ)) NE NYITOGATSD A SÜTŐT, HOGY VAJON KÉSZEN VAN-E, mert össze fog esni a gofrid. Várd meg a 3 percet és utána nézd meg, ha az első adag még nyers, a következőnél várj 3,5 percet utána nyisd ki és így tovább, de max 4 perc alatt tutira kész, csak érdemes kitapasztalni a te sütődet, ezért az első két körnél érdemes figyelni és 3 perc után megnézni.
Jó étvágyat! J
Ha tetszett kérlek like-old